Tabiat tarihi müzeleri yaşadığımız doğaya ait mineraller, madenler, süs taşları, kayaçlar, fosiller, bitkiler ve hayvanlar gibi malzemelerin sergilendiği mekânlardır. Aynı zamanda dünyamızın geçmişini ve günümüzü temsil eden bu örneklerin gelecek nesillere aktarılmak amacıyla arşivlenerek koruma altına alındığı müzeler olmaları nedeniyle önemlidirler.
Zengin jeoçeşitliliği ve biyoçeşitliliğine rağmen ülkemizde tabiat tarihi müzelerinin sayısı oldukça azdır. Son birkaç yılda artan ilgiye bağlı olarak birçok ilimizde yeni tabiat tarihi temalı müzeler oluşturulmaktadır. Sivas çok farklı türde jeolojik malzemeye ve buna bağlı olarak gelişmiş zengin biyolojik çeşitliliğe ev sahipliği yapmaktadır. Dolayısıyla bir tabiat tarihi müzesi yapılandıracak önemli bir potansiyele sahiptir. Bu kapsamda uzun süredir yapılan hazırlıklar sonucunda Üniversitemiz bünyesinde kurulan müzemizin resmi açılışı 09 Şubat 2022’de Sivas Cumhuriyet Üniversitesinin 48. Kuruluş yıldönümünde gerçekleştirilmiştir. Açılışının takibinde özellikle eğitim faaliyetlerine önem verilmiştir. Bu faaliyetlerimizi resmileştirmek amacıyla Kültür Bakanlığı’na bağlı özel müzeler statüsü alma yolunda başlattığımız başvuru süreci olumlu sonuçlanmış ve 01 Temmuz 2022 tarihi itibarı ile de Özel Müze statüsü almaya hak kazanmıştır. Bu statü ile birlikte müzemiz ülkemizde bir araştırma merkezi bünyesinde kurulmuş ve Kültür Bakanlığımızın Özel Müze statüsüne sahip ilk müzesi olmuştur.
Ülkemizin en genç tabiat tarihi müzesi olan müzemize bu süreç içerisinde öğrenciler ve yöre halkı büyük ilgi göstermiştir. Özellikle ilk ve orta öğretim okullarımız ders konuları ile paralel olan müze materyallerimizle teorik derslerini görerek ve dokunarak pekiştirme fırsatı bulmuşlardır. Müze olarak nitelikli eğitime destek veriyor olmaktan mutluluk ve gurur duyuyoruz.
Prof. Dr. Nazire ÖZGEN ERDEM