Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tabiat Tarihi Araştırma Ve Uygulama Merkezi bünyesinde Tabiat Tarihi Müzesi’ni yapılandırma çalışmaları resmi olarak 2017 yılında başlamıştır. Rektörlüğümüz tarafından Üniversitemiz 4 Eylül Kültür Merkezi’nin ikinci katında yaklaşık 1000 m2’ lik alan tahsis edilmiştir. Ocak 2022 tarihinde müzenin sergi alanında ve laboratuvarlarında yaklaşık 3000 adet örneğe ulaşılmış ve Üniversitemizin 48. Kuruluş Yıldönümü kutlamaları çerçevesinde 09.02.2022 tarihinde resmi açılışı yapılmıştır. Müzemiz içinde jeolojik ve biyolojik malzemeleri birlikte barındıran geniş bir yelpazeye sahiptir.

Tabiat Tarihi Müzemiz başta Sivas ili olmak üzere ülkemiz ve farklı ülkelerden derlenen jeolojik ve biyolojik malzemeleri ile dünyamızın geçmişinden günümüze köprü görevi üstlenen bir mekândır. Müzede; mineraller, kayaçlar, madenler, eski canlıların kalıntıları olan fosiller, günümüz coğrafyasına ait bitki ve hayvan örnekleri zamansal süreçlere göre sergilenmektedir.

Müzede ziyaretçilere yerkürenin geçmişine ışık tutan jeolojik çeşitliliğimize ait objeler ve günümüzde etkilerini yaşadığımız deprem, yanardağ gibi olayların tanıtılması ve bunlara ek olarak jeolojik miraslarımızın ve doğanın korunması, tabiat sevgisinin aşılanmasına yönelik çeşitli aktiviteler düzenlenmektedir.

Müze alanındaki tüm sergiler ile birlikte topluma bilgi vermek amacıyla çeşitli posterler, ses ve duman efektli bir volkan modeli, arttırılmış gerçeklik kum havuzu, mikroskobik incelemeler ile bu eğitim faaliyetleri desteklenmektedir. Merkez elemanları tarafından müzeyi ziyarete gelenlere ilgili konularda sunular yapılmaktadır. Aynı zamanda, alanında uzman akademisyenler tarafından sunulacak konferanslar, çalıştaylar, yaz kampları ile ilk, orta, yükseköğretim öğrencilerini ve yerel halkı çevremizdeki tüm doğa olayları hakkında bilgilendirme, tabiatın bilinmeyen yönlerini tanıtarak koruma gerekliliği konusunda farkındalık oluşturma en temel amacımızdır.

Müzedeki objelerin bir kısmı bağış olup, bağışlayan kişi veya kuruluşun adı belirtilmektedir. Bağış yapanların isimleri örnek etiket bilgilerinde verilmiştir.

Amaç

Yerkürenin geçmişine ve günümüze ait jeolojik ve biyolojik sergi ve etüt örneklerin toplanması, üzerlerinde bilimsel çalışmaların yapılabilmesi için koruma altına alınması, gelecek nesillere sahip olduğumuz bu doğal zenginliklerimizin aktarılması, tanıtım, eğitim ve öğretim etkinliklerine katılım sağlanması, bilimsel çalışmaların üretilmesi, elde edilen bilgilerin düzenlenecek toplantılarla bilim insanlarına ve uygun şekilde yerel halka aktarılması, tabiat sevgisinin aşılanması ve bölgemizdeki jeolojik miraslarımızın tanıtılması ve korunmasına öncülük etmek.