Müzeye girişte ziyaretçileri, Üniversitenin kuruluş kararının yayınlandığı Resmi Gazete ve Üniversitemiz yerleşkesinin 1/600 ölçekli maketi karşılamaktadır. Ziyaretçiler maketin yanındaki, dokunmatik Kiosk cihazı ile binaların yerini tespit edebilir ve fotoğraflarını görebilir.
Müzeye girişte, sağdan itibaren ilk vitrinde; 4 Eylül Üniversitesi Kurma Derneği ve Mütevelli Heyetinin fotoğrafları ile kuruluşundan bu güne kronolojik olarak Rektörlerimizin fotoğrafları görülebilir.
İkinci büyük vitrinde; yine kuruluşundan bu güne kullanılan Rektör ve Akademisyen cübbeleri yer alır.
Müzede sergilenen önemli belgeler ve objeler arasında; bu güne kadar Şeref Defteri’ni imzalayan büyüklerimizden seçilen sayfalar, Fahri Doktora takdim edilen değerlerimizin listesi ve tören fotoğrafları,
Çeşitli Kurum ve Kuruluşlar ile Türk ve Yabancı Üniversiteler tarafından karşılıklı ziyaretler sırasında takdim edilen plaketler ve hediyeler,
Fakültelerde yazışma, iletişim, kayıt, belge çoğaltma gibi işler için kullanılan cihazlar sayılabilir.
Müzenin önemli köşelerinden birisi ise; Üniversitemizin yayınları (Bültenler, konulara göre yerleştirilmiş –Tıp, Mühendislik, Sanat, Edebiyat, Tarih, İlahiyat, Sempozyum- kitaplar, broşür ve tanıtım kitapları) ve 1990 yılında kurulan Üniversite Matbaasına alınan ilk baskı makinasının sergilendiği bölümdür.
Üniversitemizin maketini çevreleyen vitrinlerde; tanıtım yayınları, bültenlerin eski ve yeni sayılarından örnekler, eski ve yeni diploma örnekleri, kimlikler ve kalıplar, Üniversitemizin logosunu ve adını taşıyan hediyelik eşyalar, Baskı-Grafik Atölyesi’nde tasarlanan ve üretilen ahşap eşyalar, Üniversitemizin Öğrenci İşleri ve Fakülteleri tarafından 2000’li yıllardan önce elle tutulan kayıt defterleri, Telefon Rehberlerimiz ve Takvimlerden örnekler ile, Üniversitemizin ilk gazetesi Objektif’in çeşitli sayıları ve yerel medyada çıkan haberlerden bazı örnekler görülebilir.
Üniversitemizin tarihçesinde önemli bir yeri olan, Devlet Sanatçısı ve Üniversitemiz tarafından Fahri Doktora unvanı verilen Nevit Kodallı’nın 1999 yılında yazıp bestelediği “Cumhuriyet Üniversitesi Marşı”nın notaları, bağış yolu ile gelen piyano, ve derslerde kullanılan obualar ile birlikte sergilenmektedir.
İki fotoğraf panosunda ise; 1974-2022 yılları arasında Üniversitemizi, etkinliklerimizi gösteren fotoğraflar ile yerleşkemizin nasıl büyüdüğünden, akademik yapılanmamızın güçlenmesine, üniversitemizi ziyaret eden önemli konuklarımızdan, kültür sanat etkinliklerine kadar pek çok anı izlenebilir.